1533576.jpgJos Suomessa pidetään hulluina ihmisiä, jotka paukkupakkasista huolimatta kulkevat ilman pipoa tai pitkiä kalsareita, eikö täällä Karibialla kuuluisi pitää naurettavina niitä, jotka helteestä huolimatta liikkuvat farkut jalassa ja takki niskassa?

Ei ilmeisesti. Maassa maan tavalla, tai maasta pois. Tämä viisaus on auttanut minua ottamaan iisisti montakin täkäläistä asiaa. Enhän minä ole kukaan muuttaakseni täkäläisiä tapoja, sillä en varmaan itsekään pitäisi siitä että muunmaalaiset haluaisivat muuttaa suomalaista tapakulttuuria. Silti minusta on pelkästään rasittavaa, että esim. yliopistolla ei saa kulkea shortseissa tai narutopissa, vaikka mittari näyttäisi hiostavat 35 astetta, eikä ilmastointilaite toimi. Jos kerran ollaan subtrooppisessa ilmastossa, miksei voitaisi pukeutuakin sen mukaan?

Täkäläiset käytöstavat ja muut seikat kuten arkkitehtuuri ovat valitettavasti jo koloniaaliselta ajalta lähtien riippuneet täkäläiseen ympäristöön sopimattomista "muunmaalaisista" normeista. Eihän nyt ole sopivaa, että virastoissa hillutaan hihattomissa, tai että poliitikot pitäisivät puheitaan puvuitta. Niin kai.

Tästä onkin sitten seurannut se, että kaikissa julkisissa paikoissa kuten kaupoissa, ravintoloissa, pankeissa jne. ilmastointilaitteet jyllää niin että lämpötila on useinkin alle comfort-lukemien, ja ero ulkoilmaan on niin raju, ettei mikään kumma, jos saa flunssan pelkästä "ilmaston" jatkuvasta muutoksesta!

Mutta, valitettavasti kaikkeen tottuu, enkä välillä edes huomaa miten naurettavaa on hengailla farkut jalassa helteessä, tai vetää takki päälle kun menee autoon istumaan (autoissakin täkäläiset pitää ilmastointia jäätymislukemilla). Olenkin tehnyt johtopäätöksen, että lämpimien maiden ihmiset alitajuisesti etsivät sitä viileintä paikkaa, kun taas kylmien maiden ihmiset hakeutuvat lämpimimpään koloon. Tämä onkin aina selityksenäni, kun joku paikallinen ihmettelee että miten pohjoisnavalta tulleella tytöllä voi olla täällä koko ajan kylmä. Minä en vaan siedä tuollaista alituista (ja järjetöntä) lämpötilan laidasta laitaan heittelyä, kun muutenkin olen vilukissa.
1533577.jpg
+30C

Toinen asia jota en voi sietää, kylläkin ihan henkilökohtaisista syistä, on sukat. Sitten vielä kun ne jalkakondomit pitää tunkea kenkiin hellesäällä! Jos minä saisin päättää, tekisin sandaaleista maan viralliset "siistit" kengät! Olen eräänkin kerran saanut moitteita C:n isältä, herra pukumieheltä, ilmaantuessani hieman formaalimpaan tilaisuuten lipokkaat jalassa. Hyi hyi.

Sukkainhoni on sen laatuista, etten muistaakseni ole edes ostanut sukkia Santo Domingossa (muuta kuin vaihto-oppilasvuotena, jolloin koulussani ei saanut käyttää kuin valkoisia sukkia, ja sain moitteet rehtorilta beigeistä kukallisista sukistani).  Ehkä olisi kyllä aika...

1533575.jpg