Täällä Santo Domingossa on viime vuodet kiistelty metro-hankkeen tarpeellisuudesta, tai paremminkin siitä, onko tämän hankkeen priorisointi oikeutettua, sillä tarpeellisuudesta ei voida kiistellä. Minä olen metron selkeä kannattaja, huolimatta siitä, että tiedän tämäkin hankkeen rikastuttavan monta porsasta. Jos sitä rahaa ei mene vääriin taskuihin metron kustannuksella, menee se jonkun muun projektin kautta. Valitettavasti.

Vankimmat vastustajat ovat yksityisellä sektorilla toimivat yleisten autojen ja pikkubussien kuskit ja muut, jotka siitä toiminnasta hyötyvät, sillä tietenkin metro veisi (ja tulee viemään) monilta heiltä elinkeinon. Onhan se tietenkin valitettavaa, mutta tosiasia on, että juuri nämä ovat syypäitä suurelta osalta tämänhetkiseen liikenteen kaaoksellisuuteen. Ilman ko. liikennevälineitä, jotka poikkelehtivat ja pysähtyvät miten sattuu ja minne sattuu, olisi kadut huomattavasti rauhallisempia. 

Toiset ovat sillä kannalla, että metronlinjan rakentamisen sijaan valtion varoja pitäisi suunnata enemmän opetukseen. Tämän kannalla olen itsekin- educación on kehityksen edellytys, mutta vaikkei tämä metro-hanke suoraan vaikuttaisikaan opetukseen, parantaa se huomattavasti ihmisten, ja varsinkin opiskelijoiden, liikkumismahdollisuuksia kaupungin laidasta laitaan huomattavasti nopeammin ja helpommin.

Sitten on tietenkin vielä se seikka, että metrolla liikkuminen on paljon ekologisempaa, kuin kaasutella niillä pikkuautoilla... mutta, jätetään se asia nyt tällä kertaa sikseen, tai kyllästytän kaikki ainaisella eko-jauhamisellani, ja siirryn siihen varsinaiseen asiaan, josta piti kaiken tämän tiedonantoni sijaan kirjoittaa:

Kaikesta polemiikista huolimatta, ensimmäisen metro-linjan rakentaminen on loppusuoralla, ja ensimmäiset koeajelut on suoritettu. Minäkin pääsin mukaan yhdelle sellaiselle, tuhansien muiden innokkaiden mukana. Olin kieltämättä melkein yhtä innoissani kuin paikalliset metroajelun ensikertalaiset astuessani tuohon uutuuttaan kiiltävään vaunuun, joka vankasti sukelsi läpi kaupungin ilmoittaen pysäkit ja piippaillen ovien sulkeutumista kuten missä tahansa suurkaupungissa! Onhan tuo kieltämättä iso harppaus tälle banaanivaltiolle.

Tässä muutama kuva. Huomatkaa väenpaljous metrosta poistuttaessa (ja muurahaiskeko metroa odottamassa vikan kuvan vasemmalla puoliskolla)! Olin aivan ihmeissäni miten täkäläiset saivat aikaan liikuttua ulos tuolta tunnelista järjestämättä minkäänlaista kaaosta ja sekasortoa (niin kuin tapana on)! Tilannetta olivat kyllä vahtimassa lukuisat järjestysmiehet, jotka hoitivat hommansa mallikkaasti.

1498951.jpg

1498953.jpg

1498963.jpg

1498968.jpg

1498971.jpg