Niin kuin jo aiemmin mainitsin, olen kiitollinen siitä että olen syntynyt Suomeen.
Enkä vain sen vuoksi, että Suomessa asiat ovat hyvin, vaan myös sen takia, että suomalaisena voin matkustaa läpi merten ja mantereiden, tehdä töitä ja opiskella monessa maassa, ilman suurempia oleskelulupaongelmia.
Jos nyt päätän hakeutuvani jatko-opintoihin Espanjaan tai Ranskaan, niin asia on sillä selvä, kunhan vain saan opiskelupaikan ja etsin itselleni töitä. Toista se on dominikaanisille ystävilleni.

Ainoat keinot heille nähdä maailmaa on olla joko älyttömän rikas (ei ole sama lähteä maailmalle taskut täynnä pesoja kuin tukku euroja), tai yksi niistä onnekkaista, jotka saavat stipendin ulkomaiseen yliopistoon, kattaen myös asumisen ja elämisen. Opiskelijaviisumillahan ei laillisesti töitä tehdä. Silti ulkomaille lähteminen on yksi parhaista keinoista taata itselleen edes jokseenkin hyvä tulevaisuus.
1560497.jpg
Kuva: Laura Flores Méndez, yksi oman alani parhaimmistoa UNAPECista.

Dominikaanisessa tasavallassa erikoistumisvaihtoehdot ovat hyvin rajalliset, ja muutenkin ulkomaiset paperit ovat paljon arvostetummat kuin omassa maassa hankitut. Niinpä siis hyvien työpaikkojen saaminen myös helpottuu huomattavasti ulkomaisen tutkinnon omaavalle. Silti, monet niistä, jotka ovat työn ja tuskan takaa löytäneet tiensä pois täältä isänmaastaan, myös jäävät sille tielleen. Laillisesti tai laittomasti. Miltä tuntuisi, jos arkkitehtinä omassa maassa saisit vähemmän palkkaa kuin Euroopassa Mäkkäri-duunissa, ja silti tietyt asiat maksavat saman verran kuin Euroopassa, tai jopa enemmän?

Tilanne on toivoton oravanpyörä. Silti nämä mainitsemani yliopisto-opiskelijat ovat varsin hyvässä asemassa. Toinen on tilanne niillä, joilla ei ole edes ollut mahdollisuutta koulutukseen. Ikuinen taistelu köyhyyttä vastaan ajaa dominikaanoja koettamaan onneaan suuntaamalla yola-kyydillä laittomasti Puerto Ricoon, ja Puerto Ricosta Floridaan. Yksistään New Yorkissa asustaa yli miljoona dominikaania.
1560439.jpg

Silti samaan aikaan, kun Yhdysvaltojen viranomaiset taistelevat laittomia latinoja vastaan, Dominikaanisen viranomaiset taistelevat laittomia haitilaisia vastaan. Tilanne on aivan sama täällä, mutta olosuhteet huomattavasti huonommat. Monet haitilaiset näkevät ainoana selviytymiskeinonaan tulla laittomasti rajan yli etsimään leipäänsä huomattavasti paremmin voivassa Dominikaanisessa tasavallassa. Monet päätyvät tekemään työtä kuin orjat yli 10 tuntia päivässä, aivan surkealla palkalla.
1560449.jpg
Kuva: Rajalta Dominikaanisen tasavallan ja Haitin välillä

Tilanne tuntuu niin surulliselta ja epäoikeudenmukaiselta. Tuntuu väärältä, että ihmisen tulevaisuus on täysin riippuvainen syntymäpaikastaan. Niin se on silti aina ollut, ja niin varmasti tulee aina olemaan. En kuitenkaan ole sitäkään mieltä, että ihmisten tulisi ihan vapaasti saada kulkea maasta toiseen. Eihän se niinkään toimisi.
Siksi sanoinkin, että tilanne on toivoton oravanpyörä. Jotkut onneksi uskaltavat hypätä vauhdista pois, ja ovat tarpeeksi nokkelia ja älykkäitä pärjäämään tässä yhteiskunnassa. Toiset taas valitettavasti jäävät hännästään kiinni ympyrään ja lyövät päänsä seinään, ennen kuin kukaan osaa tulla auttamaan.